112Groningen.nl

Twitter RSS
De voorjaarsschoonmaak, lekker fris en wèl zo veilig
02-03-2015, brandweergroningen.nl

De voorjaarsschoonmaak, lekker fris en wèl zo veilig


Groningen - De lente staat voor de deur, laat de zon maar komen. In het voorjaar begint de (voor)pret van een nieuw zomerseizoen.

Boten gaan het water in, caravans komen weer van stal en huizen worden lekker schoongemaakt. Brandweer Groningen en Brandwondencentrum Groningen juichen een voorjaarsschoonmaak flink toe: Wel zo fris en veilig! Vooral wanneer er ook oog is voor stof, troep en viezigheid in de kleine hoekjes en ondeugdelijke middelen.Door de eerste zonnestraaltjes in huis zien we de stofdeeltjes dwarrelen. Dat is vaak het moment waarop veel mensen hun huis, boot of caravan weer eens grondig schoonmaken. Wat we vaak niet zien en daarom meestal vergeten, is het stof achterop of in apparaten zoals de TV, computer, de wasdroger, de rookmelder(s) en ander apparatuur. Vooral daar waar een verwarmingselement, een sensor of ventilatie zit moet goed mee worden genomen. Dit voorkomt oververhitting, onnodig brandgevaar en een haperende rookmelder.En als je toch zo goed en lekker bezig bent, kijk dan ook meteen of het apparatuur en preventiemiddelen nog deugen; check snoeren, stekkers en lampen, controleer je blusmiddelen en gasflessen en test de rookmelder(s).Tip: Stofzuig voorzichtig jouw apparatuur; onder andere TV, computer, wasdroger en rookmelder. Raak daarbij het apparaat niet met de stofzuigermond aan, maar gebruik de zachte borstel op het mondstuk. Probeer te voorkomen dat het stof nog verder in het apparaat komt.


Een mooie aanvulling op jouw schoonmaaklijstje: Loop eens met een andere ‘schoonmaakbril’ door jouw huis.
1. Huisnummer goed zichtbaar maken.
2. De gangen en trappen vrij van obstakels maken.
3. De meterkast en de CV-ruimte leegmaken (niet bestemd voor opslag).
4. De hoofdafsluiters; gas, water en elektra bereikbaar maken.
5. Omgeving kooktoestel opruimen; alle brandbare dingen zoals keukenrol, theedoek en ovenwand weghalen.
6. De filters en de luchtafvoerslag van de wasdroger stofvrij maken.
7. Het filter van de afzuigkap schoonmaken/vervangen.
8. Lucifers, aanstekers en gevaarlijke stoffen op een veilige plek bergen, buiten bereik van kinderen.
9. Kapotte lampen en lege batterijen vervangen (denk ook aan de rook- en CO-melder).
10. Stekkerdozen, elektrische snoeren, stekkers en jouw elektrische deken controleren.


Benieuwd naar extra uitleg en naar meer onderhoud- en schoonmaaktips? Lees dan hier de folders Brandveilig Wonen, Brandveilige vakantie, en Elektrische apparatuur; voor thuis op de camping of op de boot.Meer tips en informatie over het voorkomen van brandwonden zijn eveneens hier op onze site te vinden en op de site van Brandwondencentrum Groningen, onze partner met wie wij sinds 2012 samenwerken.

 

 

   
Archief

Timpweg Raamdecoratie Groningen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen