112Groningen.nl

Twitter RSS
Pas op voor smoesjes aan de deur
03-12-2019, Facebook Politie Groningen

Pas op voor smoesjes aan de deur


Groningen - Helaas zijn het vaak ouderen die slachtoffer worden van babbeltrucs. Oplichters en dieven proberen u van alles op de mouw spelden.

Ze hebben maar één doel: bij u binnenkomen en iets stelen. Laat daarom nooit onbekenden binnen, hoe onaardig u dit misschien ook vindt.

 

Oplichters kunt u niet vooraf herkennen. Ze kunnen bij u aanbellen en zich voorstellen als medewerkers van de thuiszorg of energiebedrijf of als nieuwe buur. Ze kunnen u om hulp vragen, bijvoorbeeld geld voor benzine of een taxi, maar het kan ook zijn dat ze u iets willen aanbieden. Over deze smoesjes hebben ze goed nagedacht en daarom klinken ze ook vaak geloofwaardig. Laat u echter niet foppen, want ze willen maar één ding en dat is bij u binnenkomen. Eenmaal binnen zorgt de dader dat u wordt afgeleid. Later ontdekt u dat uw bankpas, geld of sieraden verdwenen zijn.

 

Wat kunt u het beste doen?

 

Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie het is en wat hij of zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

 

Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten met een kierstandhouder. Of laat een deurspion in deur zetten. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat zonder uw deur open te doen.

 

Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt van de gemeente, een bedrijf of instelling te zijn. Heeft iemand geen legitimatiebewijs bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet? Bel dan 112.

 

Laat nooit mensen uw huis binnen. Om aan buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed naar de man of vrouw en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.

 

Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.

 

Doe uw ramen dicht, deur op slot en laat lampen aan als u alleen thuis bent.

 

 

 

Pas op voor smoesjes aan de deur Pas op voor smoesjes aan de deur
Archief

Timpweg Raamdecoratie Groningen
Vuurwerk Giezen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen