112Groningen.nl

Twitter RSS
02-12-2007, H. Timmer, M. Huising, E. Dijkman, M. Redmeyer/112Gr, M. Klip/112Hoogezand.nl, K. Bronkhorst & J. B. Hoven

Zeer grote brand in Winschoten bij kringloopwinkel (+ Video)


Winschoten - Een enorme brand heeft zondagavond aan de Zeefbaan in Winschoten een kringloopcentrum, waarin twee bedrijven waren gevestigd, volledig verwoest. Ook het woonhuis boven het bedrijfspand ging helemaal in vlammen op. Voorbijgangers hadden de brand op het bedrijventerrein opgemerkt en om 19.35 uur via 112 gemeld bij de alarmcentrale in Groningen. Vanuit de meldkamer werd direct opgeschaald naar een middelbrand. Bij aankomst van de brandweereenheden van Winschoten sloegen de vlammen al uit het gebouw. Aangezien het vuur een directe bedreiging vormde voor twee naastgelegen autobedrijven, werd zeer groot alarm gegeven. De Winschoter brandweer kreeg daarop assistentie van de korpsen van Scheemda, Oude Pekela en Veendam. Ook werd ondersteunend materieel aangevoerd vanuit de stad Groningen en Haren. Voor de aanvoer van bluswater werd gebruik gemaakt van groot watertransport en een dompelpomp.

Op het moment dat de brand ontstond, waren de bewoners van het woonhuis boven het bedrijf niet aanwezig. De brandweer heeft wel een verkenning in de woning uitgevoerd en trof daar een hond aan. Het dier is door de hulpverleners in veiligheid gebracht. Door de stormachtige wind sloegen de vlammen razendsnel om zich heen. De eerste inzet was erop gericht om te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen autobedrijven. Dit kon door de grote vuurbelasting en de aanwezigheid van vliegvuur (vonkenregen door de harde wind) met moeite worden voorkomen. Wel werden door aanstraling van de vlammen de ruiten van een showroom vernield en raakten enkele nieuwe auto's zwaar beschadigd.
Als snel was duidelijk dat, ondanks de grote brandweerinzet, het kringloopcentrum niet meer te redden was. Rond 20.30 uur stond het complex volledig in brand en stortte deels in. De brand ging gepaard met hevige rookontwikkeling, maar dankzij de gunstige windrichting leverde dit niet veel overlast op voor de omgeving.

Om 23.30 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Het nablussen neemt nog zeker een groot deel van de nacht in beslag. Bij de bestrijding van de brand zijn in totaal zo'n 50 brandweermensen ingezet. De brandweer maakte gebruik van vier tankautospuiten en een hoogwerker. Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak. De technische recherche van Regiopolitie Groningen zal een onderzoek starten op het moment dat de nablussing is afgerond en de restanten van het bedrijfscomplex zijn afgekoeld.
Tekst: www.brandweergroningen.nl
Zie ook:www.ftv.nl en Tv Noord.

     
Archief

Timpweg Raamdecoratie Groningen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen