112Groningen.nl

Twitter RSS
Forse gevangenisstraffen geëist tegen leidinggevenden van No Surrender
28-09-2020, om.nl

Forse gevangenisstraffen geëist tegen leidinggevenden van No Surrender


Emmen - In een vijf uur durend requisitoir hebben de officieren justitie de criminele activiteiten belicht die zich binnen de verboden motorclub No Surrender zouden hebben afgespeeld in de periode 1 februari 2014 tot en met 1 februari 2018.

Het strafrechtelijk onderzoek heeft uiteindelijk geresulteerd in een omvangrijk procesdossier, met meerdere strafbare feiten van verschillende aard. Op de tenlasteleggingen zijn vier categorieën strafbare feiten terecht gekomen: afpersingen van ondernemers, valsheid in geschrift, deelname aan een criminele organisatie en aan Bad Standings gelieerde geweldsmisdrijven. Zegt het OM.nl.

 

De vier verdachten die vandaag de strafmotivering en strafeis van het OM aanhoren, vormden in verschillende periodes de hoogste leiding binnen No Surrender. Het gaat om de 44-jarige captain World uit Hulst en de 52-jarige voormalig generaal uit Bergen op Zoom. Zij waren vanaf 2013 betrokken bij de inmiddels verboden club. De 56-jarige captain World uit Emmen en de 57-jarige captain Europe uit Klazienaveen traden in 2014 toe.

 

 

De werkelijke wereld van No Surrender

 

Het OM heeft met de onderzoeken Akepa en Harka inzicht verkregen in hoe No Surrender daadwerkelijk is. Er gaat een hele wereld schuil achter hun gesloten deuren. Een harde wereld van criminaliteit, van geweld, bedreiging, intimidatie, afpersing en drugshandel. Naar buiten toe straalt men uit een club te zijn van stoere, ruige mannen. Broederschap. Met maatschappelijke betrokkenheid door bijvoorbeeld goede doelen te steunen. Dat imago wordt in stand gehouden door enerzijds keiharde regels rond de zwijgplicht en afscherming en anderzijds met woordvoerders en mediastrategie. Met Youtube-kanalen, deelname aan talkshows en zelfs een complete documentaireserie. Notabene met belastinggeld gefinancierd.

 

De officier: “Het beeld dat No Surrender met hun mediastrategie schetst is nep. Een leugen. De werkelijke aard van No Surrender is een andere. Een cultuur van wetteloosheid en geweld. We hebben het hier over een club die de regels van ónze samenleving consequent overtreedt, waarbij het plegen van strafbare feiten niet de uitzondering is maar de norm.”

Strafrechtelijk ingrijpen is dan ook wat het OM betreft noodzakelijk. De strafbare feiten die bewezen kunnen worden hebben een enorme impact op de slachtoffers, hun omgeving en de gehele samenleving.

 

Bad Standings

 

Als voorbeeld noemen de officieren de afpersingen van ondernemers. Daarbij wordt door de Emmenaar impliciet gedreigd dat niet luisteren zware gevolgen heeft, waar hij “best drie jaar voor de gevangenis in wil gaan”. Voor drie jaar gevangenisstraf moet je wel wat meer doen dan een simpele bedreiging of een klap uitdelen. En dat gebeurt volgens het OM ook. Slachtoffers zijn enorm bang en maken zich grote zorgen om de veiligheid van hun gezinnen. Bij de slachtoffers van bad standings is angst eveneens de rode draad. Een van de slachtoffers ontvlucht met zijn gezin halsoverkop zijn woning en duikt wekenlang onder. Zijn vrouw is doodsbang. Niet zonder reden, want hun woning wordt wekenlang in de gaten gehouden. Het slachtoffer zelf is bont en blauw geslagen en nog jaren afgeperst. 

 

Houding verdachten

 

De houding van de verdachten rond het geweld is beschamend. Talloze keren is te horen hoe in de memberroom wordt gelachen om het geweld, om het letsel, en gevierd wordt hoe iemand weer is afgetuigd. Op een schaamteloze wijze wordt plezier beleefd aan het leed dat zij de slachtoffers aandoen. In de strafprocedure is op geen enkel moment gebleken van enige compassie met de slachtoffers. Deze houding wordt meegenomen in het formuleren van de eis.

 

Verdovende middelen

 

Bij No Surrender draait het ook om een andere harde wereld: die van de productie en handel in verdovende middelen. Uit de bewijsmiddelen kan geconcludeerd worden dat No Surrender als dekmantel werd gebruikt voor drugshandel: het aanwezig hebben, gebruiken, produceren, verhandelen en in-/uitvoeren van zowel harddrugs als softdrugs. In de OVC fragmenten is ook daadwerkelijk te horen dat er veelvuldig drugs wordt gebruikt in de memberroom in Emmen. Dit is ook één van de redenen waarom de gemeente Emmen het clubhuis bestuurlijk heeft gesloten.

 

Wettig en overtuigend bewijs

 

De twaalf feiten op de tenlastelegging van de 56-jarige captain World kunnen wat het OM betreft wettig en overtuigend bewezen worden. Het OM is van mening dat een gevangenisstraf van twaalf jaar passend is voor deze verdachte. Ook de verwijten die het OM de 57-jarige man uit Klazienaveen maakt, kunnen volgens het OM wettig en overtuigend bewezen worden. Een gevangenisstraf van zes jaar is volgens het OM op zijn plaats.

 

Een gevangenisstraf voor de duur van vier jaar vindt het OM passend voor de 44-jarige verdachte uit Hulst. Tot slot eiste het OM een gevangenisstraf voor de duur van drie jaar voor de 52-jarige oud-generaal van No Surrender uit Bergen op Zoom.

 

Naast de gevangenisstraf verzoekt het OM de rechtbank de verdachten een contactverbod op te leggen met de slachtoffers voor de maximale duur van vijf jaar.

 

Later vandaag vindt het requisitoir plaats in de zaak van de 62-jarige ondernemer uit Sneek. Hij wordt verdacht van afpersing, pogingen tot afpersing en valsheid in geschrifte waarbij hij heel bewust de captain van chapter Emmen en andere leden van No Surrender heeft ingezet om van zijn schuld af te komen en vorderingen te incasseren.

Update 16.00 uur

Het OM eist 42 maanden tegen de 62-jarige ondernemer uit Sneek. Hij wordt verdacht van afpersing, pogingen tot afpersing en valsheid in geschrifte waarbij hij heel bewust de captain van chapter Emmen en andere leden van No Surrender heeft ingezet om van zijn schuld af te komen en vorderingen te incasseren.

 

Een van de ondernemers die is afgeperst had in 2014 een zakelijk conflict met de verdachte over de levering van menggranulaat. Omdat beiden er onderling niet uitkwamen, schakelde de verdachte de captain van No Surrender in. De officier: “Motorclubs hebben een beruchte naam en worden in verband gebracht met geweld. Als die komen voor een incasso, kan dat alleen maar ellende betekenen, ellende die de ondernemer wil voorkomen.” Er was volgens het OM maar één telefoontje nodig om het gewenste resultaat te bereiken. De dreiging die daar vanuit ging was voldoende voor het slachtoffer om de vordering van 525.000 euro die hij bij de verdachte had, in te trekken.

 

Voor een voltooide afpersing, drie pogingen daartoe en valsheid in geschrifte vinden de officieren van justitie een gevangenisstraf voor de duur van 42 maanden passend voor deze verdachte.

 

 


   
Archief
Vandaag, dinsdag 20 oktober
Man gewond bij schietpartij aan de Huygensstraat in Groningen (Video)
Rijkswaterstaat gaat camera’s op A7 en A28 vervangen
Automobilist rijdt tegen een boom bij Middelstum
Politie Den Haag toont beelden van achtervolging Groninger (video)
Eigenaar gezocht van gedumpte verwaarloosde hond in Marum
Inhijsen brugdeel boven Winschoterdiep te volgen via livestream
Aanhouding na gewapende overval op tabakszaak
Dag update Corona & Weekoverzicht
Automobilist gewond na botsing met boom
Inzet stroomstootwapen vergelijkbaar met vorig jaar
Financiële regeling overheid helpt gemeenten in aanpak overlastgevende asielzoekers
Verdachten van straatroof aangehouden
Defibrillator volgend jaar op elk treinstation
Auto belandt in de sloot bij Woldendorp
Politie en boa’s gaan strenger handhaven op coronaregels
Gisteren, maandag 19 oktober
Eerste coronapatiënt sinds tweede corona-golf overgevlogen naar Groningen
Ligfiets verpletterd, vrouw wonderwel lichtgewond
Vier meiden overvallen: Van wie zijn deze fietsen?
Haydnschool Groningen dicht om coronabesmettingen (Video)
Aantal opnames door corona in Groningse ziekenhuizen loopt op naar 55
Dag update Corona: 8015 nieuwe COVID-19 besmettingen
Vrouw ten val na botsing met auto
Cabriolet vliegt spontaan in de brand
Cellencomplex Hooghoudtstraat weer open (Video)
Fietser(23) na aanrijding Paterswoldseweg overleden (video)
Auto op de kop in de bosjes na ongeval A28
Aantal inbraken in gemeente Groningen daalt met 37 procent
Ongeval tussen scooter en automobilist in Leek
Woning overhoop gehaald bij inbraak in Leek
Bezorgfietser gewond bij verkeersongeluk
zondag 18 oktober
Man (51) overleden na ernstig ongeval in Hoogezand (Video)
Inbraak bij automaterialenwinkel
Auto en tractor botsen aan de Hoofdweg in Hellum
Automobilist (19) alsnog overleden na ongeval Donderen (Video)
Aardbeving van 1.7 bij Zandeweer
Coronauitbraak in woonzorgcentrum De Dilgt in Haren (Video)
Snelkraak bij Parfumerie in Winschoten
Bestuurder raakt in sloot bij Finsterwolde
zaterdag 17 oktober
Demonstratie voor horeca op de Grote Markt (Video)
Brandweer ingezet voor diesellekkage
Corona-uitbraak onder personeel Ommelander Ziekenhuis
Wens:4 miljoen euro wil Eva(3)
Schade na ongeval Trompsingel
Kop/staart ongeval op A28 nabij Haren
Extra onderzoek vanwege ernstig ongeval Paterswoldseweg
Gedeeltelijke lockdown duurt nog wel even
Woonboot maakt water bij Delfzijl
Fietsster geschept door auto bij Appingedam
Automobilist komt in het Eemskanaal terecht
vrijdag 16 oktober
112Groningen zoekt nieuwe correspondenten in de regio
PH-HOW gaat vanaf maandag weer coronapatiënten vervoeren
Gewonde bij ongeval op de N366 bij Musselkanaal
Politie zet Burgernet in bij winkeldief met mes
Dag update Corona: 7984 nieuwe COVID-19 besmettingen
E-bikes: Kom zaterdag 17-10-20 naar Winsum !
Kind(5) weer terecht: Brandweer uit voorzorg opgeroepen
Ernstig gewonde(47) bij steekpartij Plutolaan Groningen (Update)
Patient GGZ-instelling aangehouden na dood medebewoner (Video)
Brandweer verricht metingen in Meedhuizen
Vermoedelijk drugsafval gevonden in Opende
World Restart A Heart Day
Auto volledig uitgebrand bij Woldendorp
Afgesloten Driebondsbrug weer open (Video)
donderdag 15 oktober
Mondkapjes vanaf maandag verplicht tijdens rijlessen
Rechtbank Groningen telt 14 besmette medewerkers
Schuurbrand achter woning snel onder controle in Alteveer (Video)
Opnieuw recordaantal besmettingen
Auto belandt naast A28 bij Glimmermade (Video)
Schoorsteenbrand Dassenwissel Winschoten
Vier jaar cel voor overval op coffeeshop (Video)
Man loopt op snelweg A7 bij Heiligerlee
Gasleiding geraakt tijdens aanleg glasvezel
Auto botst tegen stilstaande vrachtwagen
Hornbach stelt mondkapjes verplicht per 19-10-20

Timpweg Raamdecoratie Groningen
De Koffiewinkel
Rijschool Van Der Heijde OOG Digitaal Dijkemas Autoglas Meijering Koeriersdienst
Woningontruiming Groningen en Verhuizingen Groningen